foto NVAGT website 3.png

Gestalt in organisaties

Gestalt in organisaties werkt. Veel gestaltprofessionals zijn aan de slag met vragen van teams, organisaties, bedrijven, overheidsinstellingen en scholen. De gestaltbenadering past bij de wens om zelfsturend en wendbaar te zijn.

Wat gebeurt er?
De kern van gestalt zit in het vergroten van het gewaarzijn, de ‘awareness’: wat ervaar je en wat wil je? Deze vraag kun je stellen aan individuen, maar ook aan teams en organisaties. Wat gebeurt er, hier en nu?
Zo kun je in teams onderzoeken hoe het contact verloopt. Hoe worden beslissingen genomen? Wat doen we met weerstand? Is er aandacht voor de onderstroom, voor wat er niet gezegd wordt? Kennen we de behoefte achter de weerstand?

Eigen regie
Gestalt gaat ervan uit dat mensen het vermogen hebben om zichzelf te reguleren en om creatief tot oplossingen te komen. Dit geldt ook voor teams en organisaties. Zelfregulering, zelfsturing en eigen regie: mooie begrippen, maar zonder zelfvertrouwen gaat het niet werken. Wat als dit zelfvertrouwen niet (meer) aanwezig is? Wat als mensen niet meer durven vallen en opstaan? Wat als belemmerende overtuigingen ontwikkeling in de weg staan? Dan wordt het tijd om te werken aan het gewaarzijn. Starten bij wat er is.

Procesgericht
De gestaltbenadering biedt geen vast recept. Het is het vertrouwen in het proces dat deze benadering uniek maakt. De gestaltprofessional faciliteert dit proces. Door contact te maken, door patronen te benoemen en de ontvangers zelf te laten beslissen wat zij ermee doen. Mensen aanmoedigen zich uit te spreken; zo vergroot je response-ability.

Nieuwsgierig?
Op zoek naar een coach, trainer, adviseur of facilitator? Zoek in de ledenlijst naar een gestaltprofessional die bij jouw vraag past. Bekijk de website of maak een afspraak voor een kennismaking.

Meer lezen over gestalt in organisaties?

GIO-Magazine-225x300

Gestalt in Organisaties, een vooralsnog eenmalig magazine (november 2018) onder redactie van Ien van Duijnhoven, Georgette Kempink en Marten Bos, biedt een divers palet van gestaltprofessionals die, elk vanuit een eigen passie voor gestalt, werken als adviseur, consultant, supervisor, coach, trainer, docent of manager. Kosten € 5,– excl. verzendkosten. Te bestellen onder publicaties.