EEN TERUBLIK OP:

3e ONLINE NVAGT ONTMOETINGS PLATFORM BIJEENKOMST

THEMA:  HOOGGEVOELIGHEID EN HOOGBEGAAFDHEID:

MAANDAG 15 NOVEMBER 2021 VAN 19.30-21.30 uur

 

Wat gebeurt er in het hoofd van een kind dat hoogbegaafd èn hooggevoelig is? Het verhaal van Daan (18 jaar)

Als kind realiseerde ik me niet dat ik hoogbegaafd en hooggevoelig was. Wel dat ik beter gesprekken kon voeren met oudere mensen, intellectueel gezien. Dit bracht mij meer uitdaging. Daarnaast had ik veel hobby’s waarin ik mij kon terugtrekken. Ik kon daar volledig in op gaan. Achteraf gezien, heeft mij dit geholpen om met mijn hooggevoeligheid om te gaan.

Tijdens mijn opgroeien ging ik me steeds slechter voelen. Ik was steeds vaker moe en wilde niet naar school. Via kinderpsycholoog kwam erkenning voor mijn hooggevoeligheid en hoofbegaafdheid.
Hoogsensitief zijn betekent voor mij leven in een wereld waarin zoveel dingen tegelijkertijd gebeuren en ik deze niet los van elkaar kan zien. Ik kan ze als het ware niet apart zetten, ik moet alles tegelijkertijd afhandelen. Hierdoor raak ik snel overprikkeld, mijn hoofd raakt vol. Het gaat over: iets zien en iets horen en enz. Alles komt tegelijk binnen. Ik probeer me dan af te zonderen en raak in paniek of ervaar stress als mijn emmer overloopt. Kleine dingen zoals de vraag even mijn schoenen opruimen, enzovoort kan al de druppel zijn die mijn emmer dan doet overlopen. Ik heb het nodig om de kans te krijgen om mijn emmer leeg te laten lopen.

Door de jaren heen heb ik geleerd om met mijn hooggevoeligheid om te gaan. Ik weet nu wanneer ik het nodig heb om mezelf terug te trekken. Als kind wist ik dat nog niet. Hierdoor stortte ik elke keer in elkaar. Nu kan ik op tijd acteren. Het begint met mezelf een beetje duizelig voelen, hogere ademhaling en ik voel het aan mijn borst.

Begrip vanuit mijn omgeving helpt zeker ook. 99% van mijn vrienden geven gehoor aan mijn ‘ho stop’ zeggen. En samen met mijn moeder heb ik afspraken gemaakt over wat ik nodig heb. Erkenning en begrip hebben mij zeker veel geholpen.
Daarnaast heb ik geleerd om hulp te vragen. Ook om problemen die niets met hooggevoeligheid te maken hebben. Aan de bel trekken is niet gemakkelijk. Zeker niet voor mannen, mijn inziens.
En ook mijn emoties uitten als ik bijvoorbeeld verdrietig ben, is belangrijk voor mij.

Mijn hooggevoelig en hoogbegaafd zijn, zijn niet perse aan elkaar verbonden. Mijn hoogbegaafdheid heeft mij niet veel gehinderd. Even heb ik op school onvoldoende uitdaging ervaren, daar werd ik wel verdrietig van. Door over te gaan naar de Plusklas werd ik wel voldoende uitgedaagd. Vroeger was ik verlegen en speelde liever binnen. Nu heb ik geen moeite meer om contact met anderen te leggen.

 

 

Wat er zoal werd gedeeld, in breakoutrooms en plenair: professionele en persoonlijke ervaringen

 

Enkele reacties van deelnemers van deze avond

Leuk om in groepjes je eigen ideeën en ervaringen wat aan te scherpen”

“Het was een inspirerende avond”

“Ik heb nieuwe inzichten over dit thema gekregen”

“Heel verbindend”

“Dit maakt erg veel wakker, mooi wakker”

“Mooie bijeenkomst! Prettig concept, dank voor het organiseren”

 

Ook benieuwd geworden naar deze ontmoetingsmomenten?

We zien je graag bij onze volgende online ontmoeting op zaterdag 15 januari 2022 vanaf 10.00 uur!

 

NOP21  Ien van Duijnhoven, Irma van der Meer, Marije Delfsma en Karen Gielis