Vind hier een Gestalttherapeut of Gestaltprofessional

TOON ALLE
Paul ter Weijde

Om een gelukkig leven te leiden is een logische geest niet genoeg. Volgens Rabindranath Tagore is een puur logische geest als een mes zonder handvat: het laat de hand die het gebruikt bloeden. Deze uitspraak geeft blijk van het belangrijke inzicht dat ieder mens meer nodig heeft dan logica en denkvermogen.

Ons denkvermogen laat ons bij belangrijke levensproblemen in de steek. Denk bijvoorbeeld aan de keuze van een partner, een baan of een kind. Dit soort keuzen vereisen de inzet van àlles wat je bent, je denkvermogen én diepere emotionele en deels onbewuste lagen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Ook zoeken we niet altijd op de juiste plek. Als we een probleem ervaren zoeken we vaak naar oplossingen buiten ons zelf. Bij de Romeinen is al het inzicht te lezen dat problemen niet het gevolg zijn van de dingen die je overkomen maar hoe je daar mee omgaat. Wat je nodig hebt is inzicht in je zelf. Ook dit is natuurlijk niet makkelijk.

Als je een probleem wil oplossen of er mee wil leren omgaan is het nodig dat je een andere houding ontwikkelt tegenover het probleem. Immers, je huidige houding heeft je niet verder gebracht. Dat betekent dat je wil onderzoeken hoe je tot nu toe het probleem hebt gezien, ervaren, gevoeld en benaderd. En dat onderzoek begint met je bewust te worden dat je kijk op en je gevoelens over je situatie niet objectief zijn en altijd en onvermijdelijk zijn gekleurd door al je eerdere ervaringen.

Je wordt je bewust van de “lens” waardoor je naar je situatie kijkt. In de taal van Gestalt: je wordt gewaar hoe je contact maakt met je situatie.

Mijn uitgangspunt is dat ik probeer je te ontmoeten precies daar waar je een probleem ervaart, en je van daar ondersteun bij je onderzoek.

In een dergelijk proces van onderzoeken en gewaarworden is van groot belang of er een "klik" is tussen de cliënt en de therapeut. Dat ontdek je alleen als je persoonlijk kennis komt maken. Mijn praktijk (aan huis) is in het centrum van Haarlem.

Voor meer informatie kun je kijken op mijn website: www.gestalttherapiehaarlem.nl  
"Iemand wordt niet verlicht door zich beelden van licht voor te stellen maar door zich van het duister bewust te worden."

Carl Jung

Paul ter Weijde

Adres:
Narcisplantsoen 88

2015 AL

Haarlem

Nederland

Contactgegevens:

+31 (0)23 531 9150

www.gestalttherapiehaarlem.nl

Specialisaties:
volwassenen relatietherapie
Men mag mij: